zoek hulp!

Twijfel je om hulp te zoeken? Denk je bij je zelf: “Zou ik het wel echt nodig hebben, of werkt hulp zoeken wel echt?” Deze vragen spelen erg als je overweegt om hulp te zoeken bij mentale problemen. twijfel niet zoek hulp!

hulp zoeken is lastig, maar dat hoeft niet zo te zijn.

Veel jongeren in mijn omgeving vinden het erg lastig om over zichzelf te praten, laat staan toe te geven dat ze het zwaar hebben. Dat het voor jongeren lastig is tijdens de corona tijd is wel gebleken. Uit een enquête, uitgevoerd door de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat 1 op de 3 jongeren het moeilijk vind om hulp te vragen bij mentale problemen. Als je deze cijfers ziet, dan moet er toch wat veranderen. Lees hier voor meer informatie.

Zoek hulp
Afbeelding 8

Deze mensen zochten hulp laat hun ervaring je overtuigen om hetzelfde te doen.

Voor privacy redenen zijn er geen namen gebruikt.

Persoon 1

Voor mij was het zeer lastig om over mijn mentale gezondheid te praten. Uiteindelijk werd het me te veel en vonden m’n ouders me in de huiskamer aan het huilen. hierop volgde een lang gesprek over wat er met me was en hoe ik me voelde. Dit gesprek was fijn maar doordat ik zelf  erg emotioneel was kon ik weinig praten, ik had achteraf veel liever op een moment gepraat maar spijt heb ik er niet van. Na dit voorval heb ik eindelijk de moed wezen te verzamelen om naar de huisarts te gaan, dit vond ik vreselijk eng en tijdens heel ongemakkelijk. de huisarts behandelde het hetzelfde als een lichamelijk probleem, wat ik erg fijn vond en me minder ongemakkelijke liet voelen. Het heeft mij nu al geholpen, dus twijfel niet en zoek hulp.

Persoon 2

Ik hield al mijn negatieve gedachten altijd maar voor mezelf. Op een moment zei ik tegen mezelf: “Ik wil niet zo verder en ik heb hulp nodig. hierna ging ik naar een huisarts. Hier voelde ik me erg slecht over, maar ik wist dat het een goede stap was. Toen ik er was moest ik lang wachten maar toen ik aan de beurt was stelde ze me veel vragen en het gesprek liet me goed voelen. na de tijd voelde ik me opgelucht en beter over het algemeen. Uit het gesprek kwam dat het verstandig was om een psycholoog te bezoeken. Ik zei tegen mezelf: ik doe het gewoon, ik ga er heen en houd me niet in.

In het begin voelde ik me lichtelijk ongemakkelijk, maar als ik er ben voel ik me erg op m’n gemak . nadat ik er voor de eerste keer weg ging, had ik een gevoel van hoop dat ik na een tijd me weer beter ga voelen, wat me erg opgelucht liet voelen. hulp zoeken is het sowieso waard, alles wat je ze verteld wordt serieus genomen en na een tijd zal het ook echt helpen. als je bang bent in het begin kan je het rustig aan doen en langzamerhand je zelf meer openstellen. Zoek hulp!

Persoon 3

Het volgende verhaal kan heftig worden ervaren, toch wil ik ook dit verhaal delen. Als je om je heen geen support hebt is het lastig om je zelf de moed in te spreken om toch hulp te zoeken. Ook al gaat het niet altijd goed ook niet tijdens het hulp zoeken maar geef niet op uiteindelijk is er altijd iemand die je correcte hulp kan bieden. Ik voelde me super hopeloos voordat ik hulp zocht, ik probeerde met mijn moeder te praten over therapie en ze wees me af.

Ouders

Ik heb altijd al medische stappen willen ondernemen met mijn ouders aan mijn zijde. Vanwege het feit dat ze me afwees, heb ik in één week drie keer geprobeerd zelfmoord te plegen. Daarna was ik dapper genoeg om naar mijn dokter te gaan en hem te vertellen wat ik deed, hij is een echte lieverd. Hij stuurde me rechtstreeks naar een psychiatrische afdeling en regelde daar alles voor me, dus alles wat ik moest doen was er heen gaan.

Psychiatrische afdeling

terwijl ik op de psychiatrische afdeling was, ging ik door verschillende stadia, de eerste paar weken waren moeilijk, ik vroeg me ook af of ik ziek genoeg was, omdat ik altijd dacht dat andere patiënten hier een veel slechter leven hadden dan ik had. Ik werd in de steek gelaten door artsen op één afdeling en verloor daarna de hoop volledig en had nog een zelfmoordpoging. Ik veranderde van afdeling naar één gespecialiseerd in persoonlijkheidsstoornissen en ik was eindelijk in staat om een ​​beetje te genezen en weer stabiel te zijn. Ze hielpen me en gaven me veel adressen om een ​​therapie plek te zoeken en ze gaven me de juiste medicatie.

Thuis

Op de dag dat ik naar huis ging, voelde ik me goed en veilig; maar teruggaan naar het normale leven na stilstand is moeilijk. Ik had mijn twijfels en het duurde een lange om weer normaal te leven. Maar nu gaat het oké, ik ben nu in therapie en ik voel me goed, zelfs met de diagnose nu chronisch ziek te zijn.

Mijn boodschap aan jou.

Je moet nooit bang zijn om uit te reiken; Zelfs als je bang bent dat je vrienden of familie je zullen veroordelen. Het is jouw mentale gezondheid wat net zo belangrijk is als je fysieke gezondheid! als je bang bent om persoonlijk contact op te nemen, kun je altijd anoniem specifieke nummers bellen of chatten met mensen die zijn opgeleid om je te helpen in moeilijke situaties. In Nederland is dit 113 op deze website is informatie te vinden en dit nummer kan je bellen bij zelfmoord neigingen, ook is deze website voor de naasten als die geen raadt meer weten. Twijfel niet zoek hulp!

Zoek hulp
Afbeelding 9

Persoon 4 het woord van een professional

Iedereen heeft eigen problemen waar hij/zij/hen tegenaan loopt. Het is ook niet erg om soms ergens mee te worstelen. Dat hoort bij het leven en daar leer je van. Sommige problemen lossen zich gemakkelijk en relatief snel op; bijvoorbeeld door voor jezelf uit te zoeken wat voor jou werkt, of door hulp te zoeken in je omgeving. Maar andere problemen lossen zichzelf niet zo gemakkelijk op. Je merkt dat je er lang mee rondloopt en niet uitkomt en dat je omgeving je niet kan helpen of begrijpen. We spreken dan van langduriger lijden. Een psycholoog of andere professionele hulpverlener kan je in een dergelijke situatie helpen en hopelijk de juiste handvatten bieden om het ‘langdurig lijden’ te verminderen. Zoek hulp als je bang bent dat het niet overgaat.

Wil je meer informatie over hoe het proces te werk gaat? klik hier

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *