Het proces van professionele hulp zoeken

Professionele hulp zoeken, hoe gaat dat proces in zijn werking?

Het kan een grote stap zijn om hulp te zoeken en deze stap is nog groter als je niet weet hoe dit proces precies gaat. In deze blog wordt er een beeld geschept van het proces aan de hand van zes vragen, gebaseerd op mijn eigen ervaringen.

1. Wanneer heb je hulp gezocht, en waarom?

Een paar maanden nadat de quarantaine begonnen was, merkte ik dat school een te grote stressbron voor me werd. Wel had ik al een vermoeden dat ik een aandacht stoornis zou hebben. Ik was het echter nog erg aan het bagatelliseren; Ik vertelde mezelf dat er niks aan de hand was en ik gewoon er wat harder aan moest trekken. Echter kwam ik zo in de knoei met school en daar bovenop kwam dat ik ook in een flinke dip terecht kwam. Ik wist geen raad meer en besloot om naar de huisarts te gaan, in eerste instantie voor de negatieve spiraal waar ik in was beland. Mijn omgeving heeft me hier mede in meegeholpen, omdat ik vrienden had die me vertelden dat ik in ieder geval een gesprek aan kon vragen bij de Praktijk ondersteunende Huisarts (PoH) en dan altijd verder kon kijken naar professionele hulp.

proces
Afbeelding 4

2. Wat waren de vervolgstappen?

Na gesproken te hebben met de PoH, zijn we tot de conclusie gekomen dat het verstandig was onderzoek te doen naar mijn mentale klachten. Ik had zelf nog geen idee wat er aan de hand kon zijn, maar juist daarom was het slim om hier onderzoek naar te doen. Ik heb toen een lange tijd op de wachtlijst gestaan, voordat ik bij een mentale zorginstelling in gesprek kon.

3. Hoe heb je die tijd overbrugd?

In die tijd waren mijn mentale gezondheidsproblemen niet weg, dus in die tijd heb ik een paar gesprekken gehad met de PoH om wat stoom af te blazen en om wat meer duidelijkheid te scheppen in mijn problematiek. Dit was erg leerzaam en hier had ik veel aan.

proces
Afbeelding 5

4. Toen je uiteindelijk bij de zorginstelling terecht kon, hoe ging het toen verder?

Allereerst heb ik een globaal gesprek gehad om mijn zorgvraag vast te stellen. Waar liep ik nou precies tegenaan en wat voor professionele hulp had ik nodig? De tijd daarop heb ik meerdere gesprekken gehad op het gebied van mijn somberheidsklachten en op het gebied van adhd. De eerste gesprekken waren wat chaotisch, omdat ik zelf niet wist wat ik moest vertellen en waar ik moest beginnen. Je wordt echter goed begeleidt. Na een aantal gesprekken en tests op het gebied van depressie en adhd, kwam er een diagnose uit. Sinds dat punt kon ik in gesprek en zie ik elke week stappen.

5. Waar heeft de diagnose je mee geholpen?

Ik heb meer inzicht in mijn klachten. Waarin ik voorheen mezelf de schuld kon geven van dingen die ik niet voor elkaar kreeg, heb ik nu handvatten om er goed mee om te gaan. Ook kon ik professionele begeleiding krijgen bij mijn klachten en de begeleiding die je daar bij nodig kan hebben. Over de maanden ben ik mentaal erg gegroeid en ben ik beter in mijn vel gaan zitten. Ik ben niet opeens genezen. Maar heb handvatten gekregen die ik kan gebruiken om mijn mentale klachten onder de duim te houden.

6.Wat zou je kwijt willen aan mensen die door hetzelfde proces gaan?

Het kan geen kwaad om hulp te zoeken. Ik was erg bang voor het proces en wist niet hoe groot en ingrijpend het voor me ging zijn. Ook vond ik het een naar idee mezelf te openen naar mensen die ik niet ken en vertrouw. Dit viel allemaal reuze mee. Die mensen zijn er voor jou om je te helpen en het is je eigen proces. Je wordt goed begeleid en je kan alles in vertrouwen zeggen. Als ik eerder had geweten dat het zo in zijn werking zou gaan, was ik er met een geruster hart ingegaan.

Mocht je meer informatie willen over de functie van een PoH, klik dan hier.

1 reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *