Professionele hulp

Veel jongeren hebben mentale problemen, maar hoe kom je nu aan professionele hulp en hoe gaat dat in z’n werk? Dat leggen we hier uit.

Wat is professionele hulp?

Oder professionele hulp wordt er vaak gedacht aan psycholoog of een psychiater, maar ook een huisarts kan u professionele hulp bieden. De huisarts biedt voornamelijk hulp bij lichte psychische klachten, dit doet de huisarts vaak met behulp van een meer gespecialiseerde praktijk ondersteuner. Als de huisarts u niet voldoende kan helpen zal die jou doorverwijzen naar een gespecialiseerde professional. de huisarts zal hier verschil maken tussen de complicaties van uw psychische problemen. De basis ggz (geestelijke gezondheidszorg), De huisarts zal u door verwijzen naar psycholoog, psychiater en therapeut die u door middel van gesprekken en soms internetbehandeling helpt. voor complexere ideeën verwijst de huisarts u door naar de gespecialiseerde ggz. hier wordt u geholpen door een psychiater of een klinische psycholoog. deze behandelingen vinden vaak fysiek plaats in een eigen praktijk, ziekenhuis of in sommige gevallen psychiatrische instelling. Meer informatie kunt u lezen op de website van de overheid.

Het verschil tussen psycholoog, klinische psycholoog, psychiater en therapeut.

Een psycholoog is een persoon die zich professioneel gespecialiseerd heeft in de gedragingen, gevoelens, gedachten en de algehele geestelijke gezondheid van de mens. Met een psycholoog kunt u praten over uw gevoelens en de problemen waarbij u hulp nodig heeft. Komt u er zelf niet meer uit dan kan een psycholoog u helpen met het vinden van antwoorden op uw hulpvraag. (bron 1)

De klinische psycholoog.

Een klinisch psycholoog houdt zich bezig met ‘abnormaal’ menselijk gedrag. Een klinisch psycholoog herkent sterk afwijkend gedrag en probeert hiervan de oorzaken te vinden en een gepaste behandeling aan te bieden. Hij is een professioneel deskundige, die vooral werkzaam is in instellingen en klinieken. Zijn werkplek kan bijvoorbeeld een algemeen of een psychiatrisch ziekenhuis zijn, een instelling voor kinderpsychiatrie of een tbs-instelling. Sommige klinische psychologen hebben een eigen praktijk waar je als patiënt ook zonder doorverwijzing terecht kan. Aan de hand van gesprekken en allerlei testen stelt een klinisch psycholoog vast hoe het gedrag van de patiënt is ontstaan en hoe het veranderd kan worden. Hij stelt vervolgens een doelgericht behandelplan op. Een klinisch psycholoog is bevoegd om psychotherapie toe te passen.  (bron 2)

professionele hulp
Afbeelding 7

Psychiater

Een psychiater is een arts die zich heeft gespecialiseerd in geestesziekten. In tegenstelling tot een psycholoog, die een opleiding in de psychologie heeft gevolgd, heeft een psychiater geneeskunde gestudeerd. Na de artsenopleiding volgt nog een specialisatie in de psychiatrie, dit duurt vier jaar. Deze opleiding is alleen toegankelijk voor artsen. Een psychiater behandelt mensen met psychische stoornissen. Hij of zij gaat op zoek naar de oorzaak van de mentale problemen , en stelt vervolgens samen een behandelplan op. Dit behandelplan bestaat uit meerdere gesprekken en ook de omgeving van de hulpzoekende wordt in de behandeling betrokken. Daarnaast kunnen medicijnen worden voorgeschreven, iets waartoe een psycholoog niet bevoegd is. De problemen die een psychiater behandelt zijn vaak ernstiger van aard dan die waarvoor een psycholoog geraadpleegd kan worden. De personen die psychiatrische hulp krijgen, blijven meestal dan ook langer onder behandeling. (bron 3)

therapeut

Een therapeut is veelal gespecialiseerd in het omgaan met psychische, emotionele, sociale of relationele problemen. De betekenis therapeut wordt dan ook meestal gebruikt als afkorting van ‘Psychotherapeut’, deskundige in de psyche van de mens. Een therapeut luistert aandachtig naar je verhaal en gaat samen met jou op zoek naar een antwoord op jouw vraag. Het is meer dan een goed gesprek. Therapeuten hebben naast een luisterend oor ook specifieke therapeutische methodes en vaardigheden om je te helpen met het verwerken van emoties, duidelijkheid te geven en je helpen expressie te geven aan wat je voelt. Een therapeut luistert op een neutrale, niet oordelende manier naar jouw verhaal en jouw behoeftes. Naast praten met een goede vriend, heeft therapeutische begeleiding een andere waarde. Therapeuten kijken mee vanop een afstand en zijn niet persoonlijk betrokken bij je situatie of bij jezelf. Samen met de therapeut als vertrouwenspersoon kan je in alle vrijheid op zoek gaan naar oorzaken en oplossingen of krijg je gewoon de ruimte en de aandacht om jouw ervaring te delen. (bron 4) Heb je nog meer overtuiging nodig? lees persoonlijke verhalen hier.

professionele hulp
afbeelding 7